Supply Chain: zal de blockchain de SaaS vervangen?

Gepubliceerd op 24 april 2018

blockchain-supply-chain-saas-generix
Generix Group
Geschreven
door
Generix Group
Categorieën
Supply Chain
SaaS
B2B Collaboration

Met de explosie van de koers van de bitcoin gaat er geen dag voorbij zonder iets te horen over blockchain. Maar weet u concreet wat er achter dit begrip schuilgaat en wat de voordelen zijn die eruit kunnen worden getrokken in de supply chain? Ontcijfering van deze nieuwe technologische trend met betrekking tot de SaaS-modus.

Blockchain: een technologie met vele voordelen…

Volgens Blockchain France is "de blockchain een informatieopslag- en transmissietechnologie, transparant, veilig en zonder een centraal controleorgaan." Het maakt het mogelijk om databases op te zetten die worden gedeeld door verschillende gebruikers waarvan de constitutieve principes transparantie, beveiliging en decentralisatie zijn.

De populairste toepassing van de blockchain tot nu toe is de bitcoin, de beroemde virtuele valuta (of cryptocurrency) die in 2009 werd gecreëerd en die op onlineplatforms wordt gekocht in ruil voor andere valuta's. Naast de crypto-valuta biedt deze 'keten van datablokken' veel perspectieven voor de supply chain sector.

Op basis van het transparantiebeginsel zorgt het voor de traceerbaarheid van operaties over de hele productroute. Door verbinding te maken met blockchain heeft elke deelnemer (klant, leverancier, administratie,...) toegang tot de informatie die nodig is voor haar activiteit in volledig wederzijds vertrouwen tussen de partijen.

Maar hoe kan zo'n vertrouwen zegevieren? Dankzij de veiligheid van de toegangen, beperkt volgens het profiel van de gebruikers, maar ook dankzij de validatie van de conformiteit van de gegevens die worden uitgewisseld door de gebruikers van de keten van blokken zelf. In deze context vereist de blockchain minder besturingselementen dan een SaaS-informatiesysteem dat gecentraliseerde gegevens over een cloud host.

Omdat de blockchain alle gebruikers toegang geeft tot informatie, is het niet nodig om audits in te stellen. Bovendien betekent de decentralisatie van gegevens dat het gebruik van de blockchain geen servers vereist en dus geen infrastructuurkosten genereert.

…die nog steeds niet alle behoeftes voor de Supply Chain nakomt

Met SaaS-applicaties die gedeelde informatie opslaan in de cloud, moet de kracht van de installaties in verhouding staan tot het aantal gebruikers. Dankzij blockchain is dit probleem theoretisch opgelost omdat het datamanagement niet langer centraal wordt beheerd.

Maar door het Ethereum-platform te observeren, dat in 2015 werd gelanceerd om de ontwikkeling van gedecentraliseerde applicaties mogelijk te maken, zien we dat blockchain langzamer kan werken dan normaal bij overbelasting. Beschouwd als de meest veelbelovende blockchain na bitcoin, heeft Ethereum nog steeds te maken met schaalbaarheidsproblemen om schaalbaarheid te weerstaan en de prestaties te behouden wanneer de vraag groot is.

Na een reeks verbeteringen werken de ontwikkelaars van de blockchain nog steeds aan updates (Forks genoemd) die in staat zijn om een groter aantal gelijktijdige transacties aan te kunnen. Als soft forks slechts kleine transformaties zijn, zijn hard forks belangrijke oplossingen die de hele keten van blokken transformeren en daarom een aanzienlijke invloed kunnen hebben op het hele ecosysteem dat deze gebruikt. Het kan riskant zijn om de blockchain te implementeren zolang deze niet volwassen en gestabiliseerd is.

SaaS: beste oplossing voor Supply Chain

Als de blockchain het mogelijk maakt om zichzelf te bevrijden van de hardware, blijft deze nogal onvolgroeid en wordt deze nog niet voldoende gebruikt om zichzelf concreet op te dringen. Met andere woorden: niemand wil werken met een actor die is uitgerust met een keten van gegevensblokken als de technologie niet breder wordt ingezet. Het concept van vertrouwen dat is gekoppeld aan het principe van transparantie van de blockchain biedt niettemin grote perspectieven - met name voor de Supply Chain van de agrovoeding - en zou een belangrijke troef kunnen zijn voor de ontwikkeling ervan.

Tegenwoordig blijven SaaS-applicaties de meest betrouwbare optie in de Supply Chain. Deze technologie is bij uitstek geschikt voor de vereisten van oplossingen voor magazijnbeheer (WMS) en transport (TMS). Om over te gaan naar SaaS hebben softwaregebruikers met licentie er alle belang bij om over te stappen naar een cloudoplossing. Anders dreigen ze te worden geblokkeerd in hun digitale transformatie door een oplossing die niet in staat is om te evolueren naar de blockchain.

Publicaties
Toon minder publicaties
Toon alle publicaties