Supply chain: blockchain, een garantie voor traceerbaarheid

Gepubliceerd op 19 juni 2019

generix_traceerbaarheid_blockchain
Image-Christophe-Viry
Viry
Christophe
Product Marketing Manager bij Generix Group
Categorieën
Supply Chain
B2B Collaboration

Omdat het honderden fasen kan omvatten, vereist voorraadbeheer veel mensen en entiteiten, vaak op verschillende locaties. Het genereert een overvloed aan administratieve en reglementaire procedures (leveringen, import, traceerbaarheid, facturatie,…) die allemaal hun eigen unieke controleproces nodig hebben. Geconfronteerd met deze complexiteit, die nog wordt versterkt door een gebrek aan transparantie in organisaties, wordt de blockchain momenteel een echte kans voor de digitalisering van de Supply Chain. Wat kunnen we verwachten op het gebied van traceerbaarheid? Laten we de mogelijke voordelen eens in kaart brengen.

Blockchain en traceerbaarheid: waar hebben we het over?

Blockchain in een notendop

Terwijl het eerste gebruik ervan in 2008 het mogelijk maakte om de nu beroemde Bitcoin te creëren, is blockchain niet beperkt tot de financiële sector. Blockchain technologie stelt ons in staat om informatie veilig en transparant op te slaan en te verzenden. Het unieke karakter ervan is de gedistribueerde manier van werken zonder centraal controlepunt.

In het verlengde daarvan spreken we over een blockchain om te verwijzen naar een database die met deze technologie is gemaakt. Deze beveiligde database wordt gedeeld door verschillende gebruikers zonder tussenpersonen, en bewaart alle uitwisselingen tussen geautoriseerde gebruikers, zodat elke gebruiker de geldigheid van alle blokken in de keten kan controleren. Blockchain kan dus worden toegepast op verschillende sectoren, zoals de Supply Chain.

 

Het concept van traceerbaarheid

Traceerbaarheid heeft betrekking op de mogelijkheid om de oorsprong van een product te kennen en de reis van het product door de hele verwerkings- en distributieketen te kunnen volgen. De eisen voor traceerbaarheid worden bepaald door de regelgeving van nationale of internationale controleorganen en variëren naar gelang de aard van de goederen. Binnen de Europese Unie staat de traceerbaarheid van levensmiddelen bijvoorbeeld onder controle van de European Food Safety Authority (ESFA).

 

Blockchain ten dienste van de Supply Chain

Blockchain heeft vele voordelen voor de Supply Chain sector: het is programmeerbaar, betrouwbaar en biedt realtime informatie over de activiteiten. Doel: zo snel mogelijk kunnen reageren bij risico’s. Deze kenmerken maken het een kwaliteitsgarantie voor bedrijven, vooral in de voedingssector.

Programmering van taken

In de distributieketen kunnen we bepaalde taken automatiseren om de efficiëntie te verhogen en doorlooptijden te verkorten. Dankzij een programmeerbare blockchain is het bijvoorbeeld mogelijk om na ontvangst van goederen automatisch te betalen. Als de bestelling niet is ontvangen, kan op dezelfde manier automatisch een geschillenbeheerproces worden gestart.

Betrouwbaarheid van de gegevens

Een proces van traceerbaarheid opzetten zonder blockchain is uiteraard perfect mogelijk. De onschendbaarheid van blockchain geeft de traceerbaarheid een nog meer overtuigende waarde. De gebruikers van de keten kunnen er niets aan veranderen aangezien de keten beveiligd is en gezamenlijk eigendom is van meerdere entiteiten. De informatie die het bevat wordt als betrouwbaar beschouwd en kan niet worden betwist. Het wordt niet geëxploiteerd door een actor die economische of politieke belangen zou kunnen hebben.

Realtime toegankelijkheid van gegevens

Met blockchain kunnen de verschillende actoren in de waardeketen ook in real time problemen of onregelmatigheden detecteren. Zonder realtime oplossingen voor de behandeling van situaties zijn er minstens twee weken nodig om onveilige levensmiddelen te lokaliseren tijdens een voedselveiligheidsincident.

Een kwaliteitsgarantie

In de voedingssector is de blockchain bedoeld om de identificatie van de bron van een productbesmetting te versnellen. Concreet betekent dit dat elke speler in de supply chain alle handelingen moet registreren die worden uitgevoerd met het oog op de distributie van de producten. Vanaf de productie tot aan het verkooppunt zal het mogelijk zijn om sneller een besmettingsvector in de cyclus op te sporen en te identificeren.

Carrefour heeft onlangs de eerste Europese blockchain in de voedingssector gelanceerd om de traceerbaarheid van haar pluimvee in de Auvergne te verzekeren. Broeden, fokken, voederen, slachten, opslaan en verkopen: elke stap in de productie, verwerking en opslag van pluimvee wordt geregistreerd en vormt een onderdeel van de blockchain, beveiligd door persoonlijke toegang op alle niveaus van de keten.

 

Wat zijn de voordelen voor de traceerbaarheid?

In de Supply Chain zijn de voordelen voor de blockchain talrijk. Actoren kunnen operationele efficiëntie verhogen en zo hun merkimago verbeteren.


Verminderde transit- en verzendtijden

Vandaag de dag vereist een internationale zending van goederen gemiddeld de controle van 30 verschillende entiteiten tijdens de levering ervan. Deze vele controles zijn nog steeds hoofdzakelijk een handmatige controle van papieren documenten. Indien een bewijsstuk ontbreekt, moet een hele container (of zelfs meerdere) op de site blijven staan.

De opeenstapeling van deze operaties vertraagt onvermijdelijk de levering van de goederen en brengt aanzienlijke kosten met zich mee voor de operatoren van de Supply Chain. Kosten die met blockchain kunnen worden weggewerkt!


Vermindering van ontwikkelingskosten

Blockchain is een goedkope technologie en wekt hoge verwachtingen in de logistieke sector. Zonder grote investeringen kunnen alle financiële actoren profiteren van toegankelijke oplossingen tegen lagere kosten.


Verbetering van het merkimago van het bedrijf

Vanuit marketing oogpunt kan een merk dat gebruik maakt van blockchain ook zijn imago aanzienlijk verbeteren en het vertrouwen van de consument in zijn producten vergroten. Hoe, vraagt u zich af? Laten we het voorbeeld nemen van het modemerk Baby Ghost, dat sinds de lente/zomer van 2017 blockchain gebruikt om zijn kleding en accessoires te traceren en volgen.

Door een NFC-chip of QR-code te scannen die in elk artikel is ingebouwd, kan de consument toegang krijgen tot de volledige geschiedenis van het product die ze kopen en zo de authenticiteit van zijn aankopen controleren. Dankzij deze technologie beweert het merk erin geslaagd te zijn om de interactie met zijn klanten te vergroten. Het gebruik van de blockchain heeft een reëel marketingpotentieel voor bedrijven die zich zorgen maken over hun klantenrelaties.


Lees ook: Zal de blockchain de SaaS vervangen?