Dropshipping: breid uw catalogus uit zonder beperkingen

Gepubliceerd op 3 april 2019

dropshipping-generix
isabelle_badoc
BADOC
ISABELLE
Product Marketing Manager bij Generix Group
Categorieën
E-commerce
Industrie
Supply Chain

Met de opkomst van e-commerce heeft zich de afgelopen tien jaar een nieuw marketingmodel ontwikkeld: dropshipping. Met orders die rechtstreeks door leveranciers worden verwerkt, biedt dit online verkoopsysteem talrijke voordelen voor distributeurs. Ontdek hoe dropshipping werkt en hoe u het in uw distributiekanaal kunt implementeren.

Wat is dropshipping?

In grote lijnen kan dropshipping worden gedefinieerd als een drieledig systeem waarbij de klant een product bestelt op de e-commerce website van een distributeur, die de levering rechtstreeks aan de leverancier toevertrouwt. In dit online verkoopmodel is het de leverancier die de voorraad beheert, bestellingen voorbereidt en het product verzendt.

Verre van een nieuw concept, staat dit idee aan de basis van het functioneren van marktplaatsen zoals Amazon, Rue du Commerce, eBay, Priceminister,… Dit proces stelt elke deelnemer in staat zich te concentreren op zijn kernactiviteit: de e-handelaar richt zich op zijn rol als distributeur die verantwoordelijk is voor het genereren van verkoop, terwijl de leverancier het logistieke deel van de verkoop beheert.

Voor- en nadelen van directe levering voor distributeurs

Dropshipping heeft zich de laatste jaren sterk ontwikkeld, vooral omdat het veel voordelen biedt voor distributeurs:

  • Verminderde voorraad: voor de distributeur is het een manier om producten op zijn site aan te bieden die hij niet op voorraad heeft. Er zijn geen financiële risico's meer aan verbonden aan moeilijk te verkopen voorraden!
  • Meer uitgebreide verkoopcatalogus: distributeurs hoeven zich geen zorgen meer te maken over het beheer van hun voorraad en kunnen zich richten op het uitbreiden van hun productaanbod om een groter aantal klanten tevreden te stellen.
  • Betere zichtbaarheid van producten voor kleine leveranciers: dropshipping vergemakkelijkt de verkoop van producten van leveranciers met een beperkte catalogus.

Deze manier van verkopen is echter niet zonder nadelen voor distributeurs. Dropshipping moet gebaseerd zijn op een vertrouwensrelatie met leveranciers. De distributeur moet kunnen vertrouwen op de productbeschrijving en informatie van de leverancier om zijn belofte aan klanten na te komen. Deze positie maakt de distributeur afhankelijk van de strategie van de leverancier.

Hoe haalt u het meeste uit dropshipping?

Bij het werken in dropshipping met kleine leveranciers, moeten distributeurs ervoor zorgen dat hun partners een verzendservice leveren die aan hun eisen voldoet. Hiervoor kunnen zij leveranciers voorzien van een elektronisch gegevensuitwisselingsplatform (EDI) en een vooraf gedefinieerd etiketformaat. Deze logistieke oplossing stelt de leveranciers in staat om een over een standaard kant-en-klaar pakket te beschikken voor het beheer van de zendingen en garandeert de distributeur de traceerbaarheid van de zendingen.

Binnen deze context van een nauwe relatie tussen leverancier en klant ontwikkelt zich een andere vorm van dropshipping, zoals de samenwerking tussen Zalando en Nike op de Duitse markt. Het stelt consumenten in staat om een bestelling die op Zalando is geplaatst bij een Nike winkel op te halen.

Ongeacht het gebruikte dropshippingmodel moeten distributeurs hun relaties met leveranciers en last mile carriers beheren om de bestellingen op hun e-commerce website te kunnen volgen.

Oplossing
generix_edi_services

EDI Services

Bekijk de specifieke pagina om alle functies en meer te ontdekken Ontdek
Volg ons