Supply Chain: welke perspectieven voor 3PL?

Gepubliceerd op 10 juli 2018

supply-chain-perspectieven-3PL-generix
aurelien_henry
HENRY
Aurélien
Customer Success Manager bij Generix Group
Categorieën
Supply Chain
3PL

Door e-commerce worden eindgebruikers steeds veeleisender in hun zoektocht naar nieuwe ervaringen en diensten. Het fysieke product biedt niet langer een sterk concurrentievoordeel. Daarom richten veel bedrijven zich op logistiek om zich te onderscheiden en klantenloyaliteit op te bouwen. Maar hoe kun je jouw kaarten goed uitspelen? Hier zijn enkele van de uitdagingen die je moet aangaan als je in de race wilt blijven.

Een grote omwenteling in de markt

Amazon, een expert in disruptie

Logistiek is een belangrijke factor en dat begrijpt Amazon sinds 2005 heel goed, toen het haar dienst Amazon Prime lanceerde: een op abonnement gebaseerde dienst die gratis levering biedt in maximaal twee dagen tijd. Eind 2014 verbrak de online retailreus opnieuw de conventies met haar Prime Now, een dienst die in grote steden wordt aangeboden en die garandeert dat een selectie van producten binnen het uur geleverd wordt.

Resultaat: disruptie van een markt die al ondersteboven is gekeerd door de opkomst van e-commerce. Om in de race te blijven, is de enige oplossing het volledig herbekijken van de manier waarop retailers werken, en dat gaat niet zonder problemen. Veranderingen in de winkelinrichting en distributiekanalen, nieuwe koopgewoonten: net zoveel hendels om te bedienen en gewoontes om aan te nemen als je wilt blijven drijven.

3PL, gevraagd in noodgevallen

Niet alleen zijn de projecten talrijker, maar is er ook een gevoel van urgentie ontstaan in de sector als gevolg van de economische bloei. Met wereldwijde uitbestede logistieke diensten voor een bedrag van 802 miljard dollar in 2016, schat het consulting bedrijf Armstrong & Associate dit op 1.100 miljard dollar in 2022. Het wordt dus erg moeilijk, niet zo onmogelijk, om alle projecten intern te verwerken en te voldoen aan een steeds groeiende vraag.

Daarom vertrouwen retailers op 3PL's (third party logistics) om deze ingrijpende logistieke veranderingen door te voeren. Gepositioneerd in het hart van de strategische activiteiten van hun klanten en sterk betrokken bij het bewaren van klantenloyaliteit, moeten 3PLs ook hun warehouse en transport managementprocessen hervormen. Doel: een nieuwe positionering bieden.

Supply Chain en toonaangevende industrieën: dezelfde strijd?

Met alle omwentelingen in de markt, is er een upgrade van de Supply Chain en lijkt het meer op de logistiek van toonaangevende industrieën. De inzet? Groeiende vraag van de consument op het gebied van traceerbaarheid en orderbeveiliging.

Het is van essentieel belang dat steeds preciezere oplossingen worden toegepast, vergelijkbaar met die welke in toonaangevende industrieën worden gebruikt. Wat nog ernstiger is, is dat in tegenstelling tot de industriële logistiek, bestellingen beheerd door 3PL'ers niet nauwkeurig kunnen worden voorspeld. Supply management is daarom bijzonder strategisch om een efficiënte service te bieden en risico's te vermijden.

4 grote uitdagingen voor 3PLs

In deze context van toenemende mobiliteit en noodzakelijke reorganisatie worden 3PL's met vier grote uitdagingen geconfronteerd:

  1. Nabijheid. De zoektocht naar een sterk partnerschap tussen retailer en 3PL, betekent het beperken van het aantal gekozen logistieke dienstverleners, om zodanig hun integratie in de informaticasystemen en in de zakelijke relaties te garanderen.
  2. Flexibiliteit en het beheer van onzekerheid. Door te werken in een steeds veranderende omgeving, zijn 3PL's gewend om snel te reageren en met onzekerheid om te gaan om tegelijkertijd te voldoen aan de eisen van meerdere klanten. Een echte toegevoegde waarde voor retailers die realtime moeten inspelen op de vraag.
  3. Last-mile delivery. De levering van goederen in de stad, bemoeilijkt door het verkeer, verkeersopstopping, stedelijk milieubeleid en de strijd om de klantenloyaliteit, dwingt vervoerders om hun rondes steeds te reorganiseren. Dit is een factor waarmee 3PL's rekening moeten houden als zij de meest efficiënte logistieke diensten willen aanbieden en de eisen van alle actoren (klanten, retailers, wetgevers, enz.) willen respecteren.
  4. Een competitie. Om hun bedrijf winstgevend en duurzaam te maken, moeten 3PL's voortdurend hun werkmethodes optimaliseren, met name door de manier te vereenvoudigen waarop klanten hun oplossingen op de markt kennen. Het aanbieden van complete en op maat gemaakte pakketoplossingen is hiervoor een goede methode.

Om aan de steeds veranderende behoeften te voldoen, moeten 3PLs inventiviteit tonen om hun klanten tevreden te stellen. Het is essentieel zich uit te rusten met softwareoplossingen die hen in staat stellen logistieke diensten te optimaliseren en diensten met toegevoegde waarde aan te bieden. Generix Group is zich bewust van deze uitdagingen en streeft ernaar haar 3PL-partners de best mogelijke oplossingen aan te bieden. Neem voor meer informatie contact op met onze Supply Chain experts!

Contacteer de Generix Group 3PL Portal experten

Bron afbeelding: Flickr Creative Commons – Tech in Asia

Oplossing
generix_portail_3pl

3PL Portal

Bekijk de specifieke pagina om alle functies en meer te ontdekken Ontdek
Volg ons